Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (1)
Пошуковий запит: (<.>A=Бугина Л. М.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

      
1.

Бугина Л. М. 
Епіфітна мікробіота найбільш поширених сільськогосподарських рослин Закарпатської області / Л. М. Бугина. — Б.м., 2021 — укp.

У дисертаційній роботі досліджено уподобання та відношення населення країн регіону Чорного моря і Закарпаття до традиційної їжі рослинного походження. Відібрано 13 сільськогосподарських рослин, які найчастіше споживає населення регіону, а саме: яблука, виноград, огірки, томати, червоний перець, листя щавлю, петрушки, кропу, буряку, кропиви, капусти, пера цибулі та часнику.Визначено якісний та кількісний склад ключових епіфітних мікроорганізмів сільськогосподарських рослин, що є інгредієнтами вибраних традиційних страв України (Закарпаття) та інших країн регіону Чорного моря. Створено епіфітні профілі найпоширеніших сільськогосподарських рослин трьох агрокліматичних зон Закарпаття. Встановлено динаміку корисної епіфітної мікробіоти досліджуваних сільськогосподарських рослин в залежності від погодних умов 2013, 2016 та 2019 років, а також з'ясовано вплив едафічних факторів на формування епіфітної мікробіоти. Визначено чутливість ізольованих представників корисної мікробіоти сільськогосподарських рослин до антибактеріальних препаратів.Досліджено валовий вміст поліфенолів та антоціанів у складі пріоритетних сільськогосподарських рослин Закарпатської області та встановлено кореляційні зв'язки між вмістом означених БАР у відібраних рослинах та типом агроекосистеми. Визначено потужні кореляції чисельності тих чи інших видів епіфітних мікроорганізмів з вмістом поліфенолів і антоціанів в рослинах-господарях: чисельність H. alvei антикорелює з антоціанами (r = ‒0.95) в гірському агрокліматичному районі, чисельність E. faecalis і E. cloacae корелює з антоціанами в передгірному районі (r = 0,93 і r = 0,92) відповідно.Проіндексовано традиційні українські страви рослинного походження за допомогою програми LanguaL та створено першу національну базу даних традиційних українських страв.^UThe dissertation is devoted to the examination of perception of the population from Black Sea region countries (BSAC) and Transcarpathia to the traditional food of plant origin. 13 most often consumed agricultural plants of the region had been selected and studied, namely: apples, grapes, cucumbers, tomatoes, red peppers, sorrel leaves, parsley, dill, beets, nettles, cabbage, onion and garlic feathers.The qualitative and quantitative composition of epiphytic microorganisms of agricultural plants that are major ingredients of selected traditional foods of BSAC had been determined. Epiphytic profiles of the most commonly used agricultural (edible) plants from three agro-climatic zones of Transcarpathia have been created. The dynamics of the beneficial epiphytic microbiota of the studied agricultural plants depending on the weather conditions of 2013, 2016 and 2019 was revealed, the influence of edaphic factors on the formation of the epiphytic microbiota was clarified. The relation of isolated from phyllosphaerae of agricultural plants representatives of beneficial microbiota to antimicrobial drugs was determined.The gross content of polyphenols and anthocyanins of selected agricultural plants was studied. Strong correlations of the number of certain species of epiphytic microorganisms with the content of polyphenols and anthocyanins in host plants were determined: the number of H. alvei anti-correlates with anthocyanins (r = - 0.95) in the mountain agro-climatic region, the number of E. faecalis and E. cloacae correlates with anthocyanin in foothill area (r = 0.93 and r = 0.92, respectively).Traditional Ukrainian foods of plant origin were indexed by LanguaL and the first national database was created.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського